aA

Stanowisko pasażerów wobec zmian w Prawie Lotniczym

W odpowiedzi na zaproszenie do zgłaszania uwag do proponowanych zmian w ustawie Prawo Lotnicze, 27 maja br. Stowarzyszenia będące „głosem pasażerów” przekazało Prezesowi Urzędu Lotnictwa Cywilnego stanowisko pasażerów w ramach konsultacji publicznych. Na podstawie opinii i skarg pasażerów, wyników naszych badań rynkowych powadzonego przez nas stałego monitoringu w zakresie praw pasażerów  i realizując cele statutowe pozarządowej organizacji konsumentów uznajemy za kluczowe zagwarantowanie skutecznej ochrony praw pasażerów w krajowym prawie lotniczym. Jesteśmy przekonani, że prawa pasażerów nie mogą pozostawać „na papierze”, dając w praktyce poczucie iluzorycznej ochrony, z jedyną formą egzekwowania praw w czasochłonnych i kosztownych procesach sądowych. Ten stan rzeczy nie sprzyja żadnej ze stron, a z pewnością pasażerom. Brak skutecznej ochrony pasażerów jest czynnikiem ograniczającym zrównoważony rozwój przewozów lotniczych i obniża jakość usług tego środka transportu. Pełny tekst naszego stanowiska dostępny pod linkiem: Stanowisko Przyjaznego Latania wobec zmian w prawie lotniczym

Razem osiągniemy więcej.
Dołącz już dziś (wpisowe tylko 70 PLN) lub zostań indywidualnym darczyńcą, przekazując dowolną kwotę na konto stowarzyszenia:

28 2130 0004 2001 0654 8325 0001

lub poprzez system płatności elektronicznych.
Wesprzyj nas